a cím azért az ami, mert elvileg ez volt az egyik slágerlistán az első azon a héten, amikor születtem :D heh :D

újévi fogadalmak? igen, tettem. szeretnék ambíciózussá válni. vajon tanulható? vagy csak az egyes emberek sajátossága?
mondjuk most azt, h tanulható. vagyis inkább megszokható.
szeretnék IDÉN mindent, vagy nagyon sokmindent megcsinálni abból, amit eddig nem mertem, nem akartam, nem tudtam megcsinálni, vagy halogattam. ....és így egyszerre tettem többezer újévi fogadalmat :D
elsőnek itt is van az örök problem, a fogyás. már el is kezdtem, mivel a kenyérféléktől és édességtől mentes étrend fogyaszt is, egészséges is és még az (arc)bőrömnek is jóttesz. illetve persze több zöldség, több gyümölcs és több víz.
aztán szeretnék fejlődni olyan dolgokban, amiket előreláthatólag sokáig fogok csinálni. mily meglepő, példának a zumbát vettem :D ugyanis ha szeretném azt, h jól nézzen ki, amikor csinálom, meg h egyáltalán valóban jól is csináljam, ahhoz fel kell mennem a tükrös teremben tartott órákra is és bámulnom kell egy órán át a vöröslő fejemet. de hát na. később majd milyen jó lesz, mikor tudatában leszek annak h tök tutin mozgok :P
volt még egy olyan tervem is (illetve még mindig van, csak kicsit most elbizonytalanodtam), h ezévben leszokok a hadarásról. azt hittem, h néhány hónapnyi hangos olvasás meg hangos tanulás után normális tempóban fogok beszélni, el is kezdtem, 3 töri lecke kivégezve ;) jutalomként idejöttem a nethez, és kíváncsiságból rákerestem a googlen. ........................hihetetlen.................nem gondoltam volna h ennyire komplex dolog O.o azt hittem csak egy sima beszédhiba, erre.... itt van néhány részlet a talált cikekekből:

Az általános hadarás igen magas értelmi képesség, a nyelvi megfogalmazást kevésbé igénylő természettudományok (matematika, fizika, kémia) területén mutatkozik meg. A nagymozgások gyorsak és váratlanok. A hadarás személyiségjegyeire barátságosság, megértés, nyitottság, érzékenység, ugyanakkor nyugtalanság és ingerlékenység, valamint felületesség jellemző.

A hadarás hátterében sokan minimális agysérülést tételeznek fel, mely keletkezhet a terhesség alatt, a szülés körül vagy után.
Elterjedt az a felfogás is, hogy a hadarás a dadogáshoz hasonlóan beszédneurózis, és gyenge idegrendszerű, érzékeny egyéneknél alakul ki. Szerepe van még kialakulásában az öröklésnek is. (anyu si hadart)
Ok lehet a veleszületett beszédgyengeség vagy beszédfejlődési rendellenesség is. Gyermekkori agysérülések és bizonyos betegségek is, illetve kedvezőtlen környezeti hatások is hadaráshoz vezethetnek.

Például nem emelik fel annyira a nyelvük hegyét az "l" hang képzéséhez, hiszen a vízszintes helyzetből való elmozdulás időigényes, tempócsökkentő. (ezen am már én is gondolkodtam :D az 'r' betűm ilyen még)

A hadaró írása az elmosódott artikuláció "tükörképe". Azaz, ahogyan azokat a hangokat sem formálja meg, amiket kiejt, úgy a betűk megformálásával sem "fárad". A leírt betűk jellegtelenek, gyakran felismerhetetlenek. (az 'sz' betűm egy n-betűre hasonlít, a 'try' nálam leírva úgy néz ki, mintha 'hy'-t írnék)

jellemzők a hadarókra:
a figyelem kihagyásai,
szűk terjedelmű dekoncentráltság,
a mentális koncentráció gyengesége
kézírása olvashatatlan, kusza, tele áthúzásokkal
mozgásos ügyetlenség
gyér szókincs
kapkodó, egyenetlen légzés
átlagos, de gyakran magas, sőt kiemelkedő intelligencia
barátságosak, élénkek, társaságban gyakran hangadóak, beszédességük néha meghaladja a kívánt mértéket
hanyag magatartás, amelynek hátterében fegyelmezetlenség, a renddel, rendszerességgel szembeni érzéketlenség áll
közléseik meggondolatlanabbak, viselkedésük gyakrabban kontrollálatlan
olvasásuk figyelmetlen, felületes
írásuk csúnya, kusza, jellemzőek az áthúzások, javítások

szóval fantasztikus.